Levine training

04-10-2014 10:30

Inmiddels ben ik anderhalve maand bezig met het Levine trainingsprogramma.

Dit is een programma dat in Amerika ontwikkeld is voor POTS-patienten.

Het betreft een cardio schema en een kracht schema.

Het cardio schema (in mijn geval de hometrainer) is een intervaltraining, met een opbouw gedurende 5 maanden. 

De bedoeling is om te trainen op basis van je HRV: Heart Rate Variability. Dit is via een berekening per individu te bepalen. Op de hometrainer moet je ervoor zorgen dat je hartslag binnen de berekende zone blijft (door bijvoorbeeld de weerstand van de fiets te verminderen, of minder kracht op de trappers te zetten). Wat is HRV?

 

HRV

Het hart heeft een pompfunctie. Deze pomp slaat met een voortdurend veranderende snelheid en ritme. Met variatie in hartfrequentie, ofwel HRV, wordt bedoeld: veranderingen in tijd tussen de ene en de andere hartslag gemeten in milliseconden.

 

HRV en autonoom zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel is het gedeelte van het zenuwstelsel dat de onwillekeurig, onbewust functionerende processen verzorgt, zoals de spijsvertering, bloedsomloop, ademhaling, stofwisseling en hormoonspiegels. Dit gedeelte kun je opsplitsen in de sympaticus (het ‘gaspedaal’ van het lichaam) en de parasympaticus (het ‘rempedaal’ van het lichaam). Het autonome zenuwstelsel kan met zijn remmende of stimulerende invloed de uiteindelijke hartfrequentie bepalen. Bij POTS is het autonome zenuwstelsel verstoord.

 

Ik ga 3x per week naar de fysio om dit programma te volgen. 

Ik ben begonnen met de cardio en vervolgens de krachtapparaten. Op den duur lukte het mij niet meer om de krachtoefeningen na de cardio te volbrengen, dus ik heb dit sinds 2 weken omgedraaid. 

Ik start nu met 4 krachtapparaten, vervolgens begin ik met het schema op de hometrainer. 

Per dag voel ik mij anders, dus ik bekijk ter plekke hoeveel kilo's ik aankan tijdens de kracht: hierin moet ik nog weleens iets wijzigen. 

Vooralsnog heb ik, op 1 training na, elke keer het schema kunnen uitfietsen. Het verloopt wel heel wisselend. De ene dag geeft het fietsen meer klachten dan de andere dag. Ik hou een logboek bij van elke training met daarin bijvoorbeeld: het aantal km dat ik gefietst heb, het aantal uur dat ik geslapen heb, het cijfer dat ik mijzelf geef bij binnenkomst, de gemiddelde hartslag in de verschillende zones en de punten die mij opvallen tijdens de training. Er is nog geen verband te vinden in het geheel. De ene keer voel ik mij redelijk en gaat de training minder goed. De andere keer voel ik mij erg slecht en gaat de training redelijk goed. Maar er zijn ook trainingen waarbij de training net zo verloopt als dat ik mij voel. 

 

Ik vind het een fijne manier van trainen. Je werkt naar een doel toe en elke training wordt er meer van je verwacht. 

Qua POTS-klachten merk ik geen verbetering door dit schema, maar misschien kan dit nog komen. Sowieso lijkt het mij goed om conditie en kracht te blijven trainen. 

 

Op diit moment werk ik nog steeds 10 uur per week, verdeeld over 3 ochtenden. Daarnaast ben ik nog bezig met een thuisstudie Medische Terminologie. Hiermee is het geheel aardig in balans gekomen.